Waarom Mediteren?

Waarom mediteren en wat is meditatie?
Meditatie kan je helpen je gedachtestroom tot rust te brengen waardoor je je beter kunt ontspannen en intenser van het leven kunt genieten. Je concentratie verbetert waardoor je beter presteert, het denken is helder hetgeen kan leiden tot meer creativiteit. Er ontstaat meer ruimte voor unieke, intuïtieve inzichten. Lichaam en geest zijn één, dus als de geest ontspannen is komt ook het lichaam tot rust. Stress momenten zullen minder worden waardoor stress gerelateerde aandoeningen ook afnemen en zelfs kunnen verdwijnen. Je merkt ineens dat je ook beter met die stress momenten om kunt gaan, je hebt er minder last van. Je ervaart innerlijke rust en tevredenheid met het leven. In de huidige maatschappij is het leven zo druk, druk, druk, we hebben allemaal overvolle agenda’s en zijn steeds maar weer bezig met gisteren of morgen of volgende week, zonder stil te staan bij wat er eigenlijk nu allemaal speelt. Door te mediteren ga je bewuster leven. Bewust aandacht geven aan wat er nu belangrijk is, het zelfbewustzijn wordt getraind. Maar, mediteren is meer dan alleen een techniek om te ontspannen: het is ook een mentale conditietraining. Wanneer je regelmatig mediteert, word je mentaal weerbaarder waardoor je beter met stress situaties kan omgaan en het nemen van beslissingen je gemakkelijker afgaat. Je raakt minder snel emotioneel uit je evenwicht, je beheerst je emoties beter. Dit alles leidt tot een prettige, betere sfeer voor jezelf en je omgeving, sociaal en op de werkvloer. Kortom: door meditatie ga je beter functioneren op alle vlakken, je krijgt meer energie en het ziekteverzuim zal verminderen.

 

Hoe mediteer je?
De houding: alles is goed, als je graag mediteert op een kussentje of de voorkeur geeft aan een stoel. Het belangrijkste bij mediteren is de houding van de romp: de rug is altijd gestrekt vanaf het stuitje tot aan de kruin. Tijdens mijn cursussen zitten we eigenlijk allemaal op een stoel. De meditatie technieken die ik in mijn cursussen gebruik, zijn mindfulness meditaties, geleide meditaties of visualisaties en stilte meditaties. Dit gaat altijd gepaard met veel aandacht voor de ademhaling.

 

Wil je meer weten over mediteren? Er is zo ontzettend veel over gepubliceerd! De boeken die mij erg aanspreken zijn:
* De Kracht van het NU, Eckhart Tolle
* Vrede aanraken, Thich Nhat Hanh
* Mindfulness, Thich Nhat Hanh
* Alle boeken van Jon Kabat Zinn
* Mindfulness boeken van Edel Maex
* Beter Nu, Rob Brandsma
* Iedere stap is vrede, Thich Nhat Hanh

Bovendien is het heerlijk om uitgebreid in een goed gesorteerde boekhandel te neuzen bij dit soort boeken: Neem de tijd!

 

4 Responses to Waarom Mediteren?

 1. Edith Veerman says:

  Graag zou ik willen weten wat de kosten van de woensdagavondcursussen zijn. En of je nog plaats hebt ben erg geintresseerd om de cursus te gaan volgen.
  groeten en hoor graag .Edith

 2. admin says:

  Beste Edith, dank voor je belangstelling! Ik stuur je in een aparte mail mijn digitale flyer toe waarin je alle informatie kunt vinden waarom je vroeg.
  Laat me maar weten of je nog vragen hebt!
  Hartelijke groet
  Hilde

 3. angelique vredeveld says:

  Hallo,

  Graag wil ik weten of u nog plaats heeft en wat de kosten zijn. Ik hoor het graag van u.
  Groet,
  Angelique Vredeveld

 4. admin says:

  Alle mensen die mij een vraag hebben gesteld via de site hebben inmiddels persoonlijk antwoord gekregen
  Allen heel hartelijk bedankt voor jullie interesse in mijn cursussen en vooral in Meditatie: ik hoop jullie te begroeten in mijn cursussen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *